Està dedicat exclusivament a l’atenció integral dels malalts avançats i ha estat finançat per l'Obra Social La Caixa
SANT PERE DE RIBES | REDACCIÓ | 17/11/2011
La Fundació La Caixa ha inaugurat avui al Consorci Sanitari del Garraf el nou EspaiCaixa d’Atenció Integral, un equipament innovador que permet, a més de fer-hi atenció terapèutica i noves activitats orientades a la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones, ser un punt de trobada entre pacients i familiars. Amb aquest nou equipament, l’Obra Social “la Caixa” fa un pas més en el seu programa pioner d’atenció emocional, social i espiritual, que ja ha atès 24.137 malalts avançats i 38.551 familiars, creant un espai adequat i confortable que potenciï l’atenció terapèutica dels professionals.
El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l’Obra Social “la Caixa” es desenvolupa des de l’any 2009 a tot l’Estat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquests pacients i dels seus familiars, facilitant una atenció integral, que té en compte tant el suport emocional, social i espiritual, com l’atenció al dol i el suport a les famílies i als professionals de cures pal•liatives.
Gairebé tres anys després de la posada en marxa del projecte, els 29 equips multidisciplinaris, formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers i voluntaris, ja han atès més de 60.000 persones a través d’hospitals de referència, centres sociosanitaris i a domicili. Ara que els equips s’han consolidat a tot l’Estat, l’Obra Social “la Caixa” vol potenciar encara més aquest model d’atenció integral creant espais exclusius i especialitzats per a aquests pacients.
Segons el director general de l’Obra Social “la Caixa”, Jaume Lanaspa, “la qualitat en l'atenció, la dignitat, el respecte i la comunicació són alguns dels valors del nostre programa, que els professionals dels equips d'atenció psicosocial apliquen en la seva tasca diària. Els coneixements, les habilitats i les aptituds dels membres dels EAPS i de la resta del personal sanitari són fonamentals per oferir una atenció de qualitat, però també ho és poder disposar d'un espai adequat i confortable que potenciï l'acció terapèutica dels professionals, així com el confort dels pacients i familiars”.
Amb aquest objectiu, l’Obra Social “la Caixa” posa en marxa el primer EspaiCaixa d’Atenció Integral de l’Estat. Un equipament que permet, a més de realitzar atenció terapèutica, ser un punt de trobada entre pacients i familiars; un espai on es puguin realitzar diferents activitats, amb l’objectiu de contribuir a la millora de la qualitat de vida d'aquestes persones a través de:
- Contribuir a reduir el patiment i l'estrès dels pacients i els seus familiars.
- Oferir un espai d'intimitat per als pacients i familiars, que també faciliti la tasca dels professionals
- Potenciar iniciatives terapèutiques alternatives: pintura, musicoteràpia, escriptura, etc.
- Promoure l'autonomia.
- Facilitar la comunicació i el suport presencial i virtual.
- Dotar un espai de formació per als professionals del sector.
- Possibilitar la divulgació de les cures pal•liatives.
L’equipament comptarà amb un conjunt d’activitats creades a partir de l’experiència del programa. Els eixos temàtics són: Relaxa’t, Crea, Recorda, Medita i Comunica’t
L’entitat compta, a més, amb l’èxit de la seva experiència amb les CiberCaixa Hospitalàries per als nens ingressats, de les quals ja n’hi ha 66 a tot l’Estat. Amb aquest aval, ara posa en marxa aquesta iniciativa pionera a l’Estat, que a més compta amb precedents a nivell internacional. Des del 1960 fins a l’actualitat s’han desenvolupat diversos projectes orientats a humanitzar les cures pal•liatives als Estats Units, Canadà, Austràlia o Escòcia també a través d’espais independents dedicats exclusivament a aquests pacients, integrats o propers als recintes hospitalaris.
Amb el nou EspaiCaixa d’Atenció Integral, l’Obra Social “la Caixa” pretén enriquir les intervencions dels seus equips de professionals que volen ajudar a transformar l’experiència del pacient i la família, perquè comprenguin que morir bé es pot entendre com la culminació de la vida. En aquest sentit, acompanyar les persones amb malalties avançades és ajudar a passar d’una vivència passiva d’amenaça i desintegració a una d’afirmació, valoració i culminació de la pròpia existència.
http://www.vilanovadigital.com/espais/actualitat/article.asp?IdArticulo=33811
No hay comentarios:
Publicar un comentario