jueves, 29 de septiembre de 2011

PROGRAMA "EL CONVIDAT" de TV3-Teresa Forcades



Albert Om : Per descobrir, o per repetir, us penjo el programa sencer del meu cap de setmana amb Teresa Forcades. Tota una lliçó de vida. Això és el que m’emporto dels tres dies que he passat a Sant Benet. Un monestir obert al món. Un lloc ple de llum. Física, intel.lectual i espiritual.

Aquest cap de setmana, per mi, és el més especial de tots els d’aquesta segona temporada. L’he passat als peus de la muntanya de Montserrat, al monestir de Sant Benet. Allà hi viu Teresa Forcades, metge i monja. La protagonista d’un vídeo d’Internet que ha fet la volta al món. Una activista amb hàbit que va denunciar les companyies farmacèutiques per la vacuna de la grip A.

Ella ha estat la meva amfitriona, però també he conviscut amb la resta de germanes del monestir: una família femenina de totes les edats, dels 22 als 95 anys. Tenia moltes ganes de descobrir com és viure en comunitat, com es veu la vida des d’un monestir. I és que passar tres dies amb 40 monges és una cosa que ha pogut fer ben poca gent. Sobretot si ets un home i agnòstic.

L’experiència ha estat extraordinària en tots els sentits. Tinc la sensació que he passat un cap de setmana dins d’un petit món. M’ha servit per descobrir la història de la Teresa i per intentar entendre què porta una dona tan racional i científica a deixar-se endur per la passió espiritual i fer-se monja. Una opció de vida radical i difícil, que els de fora ens mirem amb respecte i sobretot amb moltíssimes preguntes.

Espero que alguna de les respostes les pugueu trobar a “El Convidat”, amb Teresa Forcades.
Dilluns 26 de setembre, a les 22:25, a TV3***




(Jordi Llisterri- CR). L’emissió d’aquest dilluns de El Convidat de TV3 amb Teresa Forcades ha fet soroll. 732.000 espectadors de mitjana i el 24,7% de quota de pantalla, el van convertir en el programa més vist en aquesta franja horaria. Un ampli ventall de reaccions a les xarxes socials també és una mostra del ressò del programa. #teresaforcades s’ha convertit en un dels 'trending topic' del dia a Twitter. També des de dilluns s'han disparat les visites a la web del monestir.

La majoria de reaccions recullen un impacte positiu del testimoni de Forcades i de la comunitat monàstica, que avala la decisió de les benedictines d’acceptar la realització del programa després d’haver rebut la proposta de TV3.


“La pregunta ha de ser: tu a què la dediques, la vida? Llavors deixa't estar si és llarga o curta”, una de les respostes del final del programa, és una de les frases més repetides a les xarxes socials, en la que Forcades demana sobretot una vida intensa i entregada.


Els comentaris també recullen la sorpresa que ha estat per a molts descobrir la realitat de la vida monàstica i poder entrar en un monestir de clausura: “A vegades s'han de conèixer millor les coses! Mai m'havia despertat tanta curiositat un monestir de clausura”; “M'agrada com la Teresa Forcades explica la vida dins del monestir, persones normals del tot”; “Un testimoni clar i fresc de les monges de Sant Benet”; o “Aquesta sensació que et deixa el convidat d’avui, que una sola frase de les monges s’endú per davant tanta tonteria que aguantem”.


Al costat d’això, diversos elogis al programa per la manera de tractar la vida monàstica: “Molt lloable el punt de reflexió, delicadesa i empatia del programa”; “Grandiós el convidat”; o “Enhorabona pel tractament respectuós de l’opció per la vida monàstica. I gràcies a les monges per pregar per tots nosaltres”. Fins i tot hi ha espai per l’humor respectuós: “Perquè es lleven d’hora, ben d’hora, les monges són imparables.”


També s’hi recullen els comentaris de creients satisfets per la imatge d’Església que va transmetre el programa com “A tota la gent que reclama més paraules entenedores de l'Església com les de Teresa Forcades, busqueu, les trobareu i us sorprendreu”; “L’espiritualitat benedictina és molt potent: la regla de Sant Benet té 1.500 anys i encara vigeix i regeix”; “Teresa Forcades, parlant clar i català sobre l'església” o “Falten moltes més Teresa Forcades a l'Església i fora d'ella”.


El programa dirigit per Albert Om recull 48 hores de la vida del monestir de Sant Benet de Montserrat durant un cap de setmana de Pasqua d’aquest any. A més de Forcades, hi apareix el testimoni de diverses germanes i de la seva tasca al monestir, com el treball a la infermeria o la germana que porta la web del monestir, i mostra la proximitat i l'acollida de l'abadessa Montserrat Viñas.



Forcades parla de la seva vocació, del sentit de la vida religiosa, de com ha assumit la popularitat, i de com l’han viscut en una comunitat que viu del treball i la pregària. Una de les anècdotes que explica Forcades és la d’una dona que la va parar pel carrer per dir-li “Teresa, gràcies a tu m’he casat per l’Església”. És un exemple de l’apropament al fet religiós que provoquen els testimonis de vida religiosa com que ofereix la comunitat benedictina de Sant Benet en aquest programa de El Convidat.

No hay comentarios: