jueves, 10 de agosto de 2017

La temperatura del Mediterrani es dispara i amenaça d'augmentar els fenòmens de gota freda

Catalunya Diari

El canvi climàtic és un perill per a la flora i la fauna del territori

per Redacció09/08/2017
La gota freda comportarà un augment en la freqüència i volum de les tempestes. | CatalunyaDiari.cat
 
 
Que el canvi climàtic ens jugarà més d'una mala passada és evident: s'extingiran espècies, canviarà l'orografia del terreny i de forma gradual la composició geològica del món. No obstant això, altres fenòmens, alguns d'ells d'abast local, també poden acabar d'afectar les particularitats naturals i climàtiques de la nostra terra. En concret, el Mediterrani podria patir, per l'augment de la temperatura de l'aigua, l'increment de la freqüència del fenomen conegut com la gota freda, on les masses calentes xoquen amb les fredes i provoquen un increment de les precipitacions. La gota freda és freqüent a Catalunya, i de fet, ha provocat grans tempestes.

Tal com planteja 'La Verdad', el mar Mediterrani ha pujat fins a dos graus les xifres recollides l'any passat, quedant-se en 29 °C. A causa d'això, el mar deixa de regular la temperatura i com que no es refresca l'ambient produeix la gota freda. De fet, el pronòstic és un veritable vaticini del futur. L'avanç d'aquesta fenomenologia no pot detenir-se: la gota freda s'estendrà. L'únic matís que hi ha varia en el quan i en el quant. Per necessitat, si no es deté dràsticament la contaminació de CO₂, no podrà detenir-se l'augment de les temperatures i els canvis climàtics s'agreujaran. Això afectarà irremeiablement la fauna i la flora autòctona del país i del Mediterrani, raó per la qual algunes ja han començat a proliferar en climes més aptes a les seves necessitats.

Cal assenyalar, a més, que els efectes d'aquest canvi climàtic ja s'estan fent de notar a Catalunya: la calor del passat juliol i d'aquest agost ha aconseguit cotes elevadíssimes en llocs com Aldover i a Vinebre, al Baix Ebre, on s'han arribat a registrar més de 40 °C mentre que les mínimes eren de 26 i 27 °C a Sitges i Barcelona, respectivament. Tot sembla indicar que cada any els efectes seran més notoris, també podrà apreciar-se un allargament del temps tardorenc, caracteritzat per períodes de fred i pluja en contrast amb alguns moments de sol. La situació en general és preocupant perquè podria acabar de capgirar tot el nostre clima, afectant molts aspectes de la nostra vida i el nostre entorn.

https://catalunyadiari.cat/noticia/57136/la-temperatura-del-mediterrani-es-dispara-i-amenaca-daugmentar-els-fenomens-de-gota-freda

No hay comentarios: