jueves, 8 de diciembre de 2016

Les vendes de caganers a Estats Units es disparen després d’un article al ‘New York Times’ sobre la tradició

MÉS ECONOMIA

Resultado de imagen de Els caganers dels dos candidats a les presidencials dels Estats Units


Els caganers dels dos candidats a les presidencials dels Estats Units, Donald Trump i Hillary Clinton. / ACN
ACN
Les vendes de caganers als Estats Units s’han disparat després que dilluns passat el diariThe New York Times es fes ressò d’aquesta figura tradicional catalana en les seves edicions digitals i en paper. L’empresa de Torroella de Montgrí Caganer.com va rebre més de 200 comandes del país nord-americà en només un dia i mig.
Les dues figures més sol·licitades són el president electe dels EUA, Donald Trump, i la que va ser la seva rival en la carrera a la Casa Blanca, Hillary Clinton. El gerent de l’empresa, Sergi Alòs, ha explicat que encara és aviat per dir-ho però que segurament aquest serà l’any que més en vendran. “La realitat és que ens hem vist desbordats, però afortunadament teníem prou estoc per abastir la demanda”, ha detallat Alòs.
En aquest sentit, Alòs ha explicat que “és molt rellevant” que els ciutadans nord-americans comprin el caganer de tota la vida, perquè demostra un interès creixent per la cultura catalana als EUA. “Els fa gràcia saber la història del caganer, i això és bo. Quan un estranger ve aquí s’emporta un caganer en comptes d’un barret mexicà”, ha explicat.
Alòs posa èmfasi en el fet que molta de la demanda de figures de Donald Trump ve d’estats on el republicà va guanyar. El mateix passa amb Clinton i abans amb Obama que encara continua sent el caganer més venut als EUA. Alòs comenta que “aquest fet demostra que els ciutadans americans no compren els caganers per burlar-se’n”.
Cada figura costa setze euros i el transport fins als Estats Units ronda els vint, tot i que s’encareix en funció del nombre de caganers i del pes de la caixa.
El 50% de vendes a públic de fora
Un altre dels factors importants és l’augment de vendes a persones de fora de Catalunya en fires i mostres. Ara mateix representen el 50% del total, una crescuda exponencial en els últims anys que fa ser “molt optimista” al gerent de Caganer.com. Alòs explica que fa uns anys el 90% dels caganers, els comprava públic català. Ara, en canvi, la meitat de totes les compres en fires són d’estrangers. “Ho compren com un ‘souvenir’ del país”, assegura el gerent.
Alòs però, remarca que no significa que els catalans hagin deixat de comprar sinó que cada cop més gent de fora s’interessa pels caganers, gràcies a la repercussió que ha pres els últims anys. A més, el gerent de l’empresa baix-empordanesa reconeix que han aconseguit desestacionalitzar la compra de caganers, tot i que el Nadal continua sent l’època que més vendes genera.
http://www.meseconomia.cat/

No hay comentarios: